Proje . Ahlat Gençlik Kampı Mimari Proje Yarışması
Müşteri . Bitlis Valiliği
Alan . 10.000m2 Kapalı 30.000m2 Toplam Yer . Ahlat/Bitlis Yıl . 2017
Program . Rekreasyon Alanı, Spor Alanları, Konaklama Birimleri, Çok Amaçlı Salon
Proje Ekibi . Ali Sinan, Hasan Okan Çetin, Nehir Bera Biçer, Nuran Özkam, Okan Mutlu Akpınar
Yeryüzünün katı ve sıvı iki hali var.
“Ovalar, dağlar, vadiler çoğu kez fark edilen şekilde biçim değiştirmezken ,göller, denizler, akarsular sürekli olarak değişimi, akışkanlığı ve tutunulamayan bir gerçeği ifade ederler, […] sular akışkanlıklarıyla, yumuşaklıklarıyla özgürlüğü, açıklığı ifade ederler.” Jale N. Erzen / Üç Habitus: Yeryüzü, Kent, Yapı
Devamını okuDoğunun kırmızı kenti Ahlat, Van Gölü’nün Kuzeybatı sahilince Nemrut ve Süphan dağlarının eteklerine yaslanır. Çok güçlü ve ikonik iki katı ve bir sıvı sınır ile kendini var eder. İki dağ arasında göle yüzünü dönmüş bu toprak şüphesiz ki yeryüzünün katı ve sıvı halinin tek bedende güçlü temsillerinden biridir. Ahlat Gençlik Kampı proje arazisi üst ölçekte beliren katı ve sıvı sınırlarla tanımlanma karakteristiğini alt ölçekte de taşır. Araziyi Kuzey ve Güney bölge olarak ayıran Ağrı-Bitlis Karayolu, Kuzey bölgeye sızıp alanı parçalayan su kanalları ve Güney bölgeyi tanımlayan sahil çizgisi alt ölçekteki sınırlayıcılardır. Bahsi geçen alt ölçekteki sınırlayıcılar şehrin su ile ilişkisini kısıtladığından belirgin bir katı-sıvı ya da durağan-akışkan ayrımından söz etmek mümkündür. Öneri proje, şehir-göl katı-sıvı geçişinde bir ara faz oluşturup; şehirden gelen statik hareketin akışkanlığını artırıp gelgitlerin, değişimin, özgürlüğün ifadesi olan suya ulaştırmayı hedefler. Bu yaklaşım, alanda hem günlük kullanıcı profili hem de Ahlat Gençlik Kampında kısa süreli yer alacak kullanıcı profili için işleyecek bir şema arayışına yol açar. Karar verilen şemada, sınırlarla bölünmüş bir araziye yoğun bir ihtiyaç programı da eklenmesine karşın hiç bir engele takılmadan kuzeyden alana girip suya ulaşmak ya da su ile sadece görsel temas mümkündür. Kütle yerleşim kurgusunda konaklama ve spa birimleri ile konferans merkezi alanda ayrı konumlandırılmış ve aralarında oluşan ara faz omurgası hem günlük kullanıcı hem de program kullanıcıları için kesintisiz akışkan yaya hareketine zemin hazırlamıştır.
Sosyal mekanlar, kentli ile ilişki de göz önünde bulundurularak ana yol cephesine paralel konumlandırılıp göl manzarasından maksimum yararlanma amaçlanmıştır. İki kol halinde göle dik konumda yerleşen konaklama birimleri için göl ile görsel ilişki önemsenmiş ve kontrol edilebilir iç avlular oluşturulmuştur. Bağımsız kullanıma imkan sağlayan konferans merkezi kurgusunda da fuayede göl vistası, kentliye erişim yüzü sağlama ve açık amfi ile bahsi geçen ara faz omurgasına dahil olma amaçlanmıştır. Kütleler eğik çatılı tasarlanmış ve Ahlat’ı doğunun kırmızı kenti yapan Ahlat Taşı kütlenin cephe karakterinde karşıtlıklar yaratarak yerini bulmuştur.
Ahlat, doğal ve tarihi çok katmanlı yapısı ile bir gençlik merkezine yer olur. Ara faz, Ahlat Gençlik Kampı, uzun vadede bahsi geçen cılız şehir -göl ilişkisinde yeni bir arayüz oluşturup iç içe geçmiş durağan-akışkan ilişkilere zemin hazırlayacaktır.